Hoewel ook in Nederland vergrijzing onvermijdelijk toeslaat, worden hier meer kinderen geboren dan in de rest van Europa. De afgelopen vijftien jaar groeide de Nederlandse bevolking met 6,5 procent. In de overige EU-landen groeide de bevolking gemiddeld slechts met 3,5 procent.

De Nederlandse bevolking is van 2000 tot 2015 vooral gegroeid door de toename van geboortes ten op zichte van mensen die overlijden. In de rest van Europa is migratie bepalender.
In de 28 EU landen waarvan het Centraal Bureau voor Statistiek de

vergeleek, groeide de bevolking met 3,5 procent door migratie en 1 procent door "natuurlijke aanwas".

In Nederland zijn die verhoudingen anders: in de afgelopen vijftien jaar is de bevolking met 6,5 procent toegenomen. Ruim 4,5 procent daarvan komt door geboortes, 2 procent door migranten.

Ondanks het dalende aantal geboortes in Nederland, krijgen Nederlandse vrouwen nog steeds relatief veel kinderen vergeleken met de rest van Europa. In Duitsland is de toename door geboortes zelfs negatief: er werden de laatste vijftien jaar aanzienlijk minder kinderen geboren dan in gemeten periodes daarvoor. (bron: vastgoed journaal, foto Amber Kiewiet)

Facebook LinkedIn Twitter Share on Google+