Langzaam maar zeker groeit het aantal outletinitiatieven. Deze week buigt de gemeente Oldambt of ze verder wil gaan met een Factory Outlet Center van 15.300 m2 in Winschoten. In Assen (16.000 m2) zijn ze al een heel stuk verder en ook krijgt Zoetermeer (30.000 m2) mogelijk een outlet in de binnenstad. Consumenten willen wel, maar de retailers in de binnensteden vrezen voor hun omzet.

Op het terrein van het Lucasziekenhuis in Winschoten in de provincie Groningen zijn er ver gevorderde plannen voor een Factory Outlet Center (FOC) in Winschoten. Ambtenaren in Oldambt, de gemeente waar Winschoten onder valt, buigen zich over een haalbaarheidsonderzoek om te zien welk effect een FOC heeft op de omgeving.

Twee grote FOC's dichtbij
Als Oldambt het groene licht geeft dan staan in korte tijd twee grote FOC’s in Noord-Nederland op stapel. In Assen, een kleine 50 km zuidwestelijker, komt er waarschijnlijk ook een FOC, een initiatief van de Coronelbroers. Daarvoor is al een voorzichtig ‘ja’ van de provincie Drenthe en ook de gemeenteraad Assen heeft hiervoor uitgesproken. En dan zijn er ook nog nieuwe plannen voor een outlet midden in het centrum van Zoetermeer, ruim drie jaar nadat het Bleizo-plan bij deze gemeente sneefde en bij Halfweg (Style Outlets) een plan van Neinver.

In Winschoten vrezen de winkeliers de komst van een FOC. Tegenover RTV Noord zegt een winkelier: “Ik ben in Roermond wezen kijken. Daar zit het FOC ook tegen het centrum aan, maar ze noemen het daar puur vergif voor de binnenstad. Je ziet alleen maar mensen rondlopen met tasjes van het FOC, niet van de lokale middenstand. Dit is een route naar een ramp, dat moeten we niet willen.”

De vrees bestaat dat Noord-Nederland qua markt te klein is voor twee nieuwe FOC’s. Gedeputeerde Fleur Gräper zegt in RTV Noord: “Op het moment dat er een outletcenter komt, heeft dat gevolgen voor de bestaande detailhandel. Er moet ook markt zijn voor zo'n nieuw initiatief. De markt in Noord-Nederland is niet groot genoeg voor meerdere centra.”

Het einde?
De belangenvereniging van ondernemers in de Groningse binnenstad voorspelt dat een FOC heel veel mensen 'de kop kost': “Als je op maar twintig minuten van Groningen kleding heel goedkoop kan krijgen, waarom zou je dan nog naar de binnenstad gaan? Ik verwacht dat de kledingbranche in de stad er erg onder te lijden krijgt”, laat de belangenvereniging weten. Ook de Detailhandel Nederland, de belangenbehartiger van 110.000 winkeliers in het land, meent dat de FOC’s het einde betekent voor een groot aantal winkels.

“We hebben te veel winkelruimte in Nederland. Nationaal gezien kan twintig procent eraf, in het Noorden nog meer. Dan moet je geen meters gaan toevoegen”, zegt woordvoerder Jildau Schuilenburg in RTV Noord. Detailhandel Nederland stuurde in december samen met De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) en Vastgoed Belang

Ze willen dat er gezamenlijk beleid komt over winkellocaties en dat er geïnvesteerd wordt in bestaande winkellocaties.

Consumenten positief
Hoewel de retailers en de brancheorganisaties te hoop lopen tegen de FOC’s, lopen consumenten wel warm voor. Uit onderzoek van het Dagblad van het Noorden blijkt dat inwoners van Noord-Nederland wél een FOC willen. Een op de drie Noorderlingen is voor een outletcenter in Groningen, Drenthe of Friesland. Slechts een op de vijf is uitgesproken tegen. Bij RTV Noord bleek op een internetpoll dat op de stelling 'Een outletcenter bij Winschoten is goed voor ons allemaal' overwegend positief werd gereageerd: 64% van de ruim 2000 stemmers zei ja. (bron vastgoed journaal foto PH7 makelaardij

Facebook LinkedIn Twitter Share on Google+