Philip Hommes 16-11-2016
353 favorite favorites
bookmark bookmark

Echt geweldig als je 's morgens op staat en de 'appjes' je telefoon binnen rollen omdat je onverwacht het onderwerp bent van een bericht op RTV Drenthe. Er werd gesproken van een makelaar maar vervolgens was er de link naar de website van mijn bedrijf. Ik was dan ook oprecht verrast dat er gesproken was in de gemeenteraadsvergadering over de statustaxatie die mijn bedrijf aanbiedt. Waarom ik verrast was? Omdat via raadslid Luc Rengers namens PvdA en D66 de folder van mijn bedrijf werd getoond, blijkbaar informatie van mijn website werd gebruikt en informatie van burgers werd gebruikt om een verhaal te vertellen over de onrust door de aangeboden statustaxaties. Er was geen contact met mij opgenomen om wat informatie te verzamelen, er werd dus duidelijk niet aan 'hoor en wederhoor' gedaan. Nee, ik werd slechts weggezet als een commerciële partij die slechts advies geeft aan de burgers.

Uit het bericht van RTV Drenthe en na het beluisteren van de opname van de raadsvergadering begrijp ik dat er grote bezorgdheid is onder de Asser burgers over de mogelijkheid dat er door de activiteiten van de NAM aardbevingen ontstaan onder Assen. Persoonlijk kan ik hun bezorgdheid heel goed begrijpen en ben ik van mening dat de Assenaren nog niet bezorgd genoeg zijn. Het is voor mij niet de vraag of er aardbevingen komen maar wanneer. Zeker als je weet dat de eerste aardbeving in Assen was in december 1989.

Helaas begrijp ik ook dat die bezorgdheid van burgers om voor mij onduidelijke redenen door beide politieke partijen nu rechtstreeks wordt koppelt aan de folder van mijn bedrijf over statustaxaties. Volgens hun zou die onrust ontstaan zijn door de folder en dat is natuurlijk niet zo. De onrust is er al, gezien ook de grote opkomst bij de voorlichtingsbijeenkomst van de NAM in Loon in 2015 over mogelijke gaswinning onder Marsdijk en Loon op via de winlocatie aan het Kleuvenveld. Toen gaf de NAM heel duidelijk aan dat zij niet de verantwoordelijkheid namen voor een soort van nul-meting van een woning. Er is na die bijeenkomst weinig nieuws meer gebracht over dit onderwerp behalve dan dat mijn bedrijf nu een statustaxatie aanbiedt. Het wachten is op het antwoord uit Den Haag waar de NAM een winningsplan heeft liggen bij het ministerie van economische zaken. Natuurlijk zijn de mensen uit de betrokken wijken ongerust. Zij moeten voor zichzelf de keus maken om wel of geen statustaxatie te laten maken als een nulpunt meeting. Ze vragen zich af wat is verstandig om te doen en daarin verwachten ze ook steun van de politiek. Luc Rengers vroeg namens beide partijen aan de wethouder om een standpunt in te nemen om de bezorgdheid van de burgers weg te nemen. Eigenlijk zegt hij tegen haar in mijn visie dat zij/c.q. de gemeente te laat is met haar advies zodat “commerciële partijen”, dan ben ik dus, haar voor zijn met hun advies. Ja, dat is ook zo. En eigenlijk zou ik dat hier met hoofdletters moeten schrijven. Mijn advies is tenslotte heel duidelijk, zorg dat je een nul-meting hebt als het gaat om eventuele schade aan je woning. Als er dan wat gebeurd heb je tenminste iets om te laten zien aan de NAM als de discussie losbarst of je wel of geen vergoeding krijgt.

Want de wethouder geeft geen advies over het belang van een nul-meting in dit geval. Zij bagatelliseert in mijn ogen het hele verhaal door te stellen dat het allemaal nog niet aan de orde is. Het kan wel wachten want er gebeurd nog niks. Volgens wethouder Vlieg zal Assen er bij de NAM in elk geval op aandringen om schade zoveel mogelijk te voorkomen. "En als er wel schade is, willen wij dat vlot afgehandeld hebben". Wij noemen dat thuis mosterd na de maaltijd. Ze is helemaal niet van plan om de bezorgdheid bij de bevolking weg te nemen. Naar mijn mening zit ze dus gewoon te wachten, terwijl er natuurlijk al jarenlang gas onder Assen is weggepompt. En als er wel iets gebeurd, wat we echt niet mogen hopen, staat bij mij de telefoon roodgloeiend en is zij en de burgerij gewoon te laat. Want als de schade er eenmaal is, heeft het weinig zin om een statustaxatie te maken. Dan komen de taxateurs van de NAM zelf even kijken.

Maar toch mooi dat mijn folder te zien was in de raadzaal. Jammer dat ik er niet bij was. Want ik was maar wat trots op geweest. Ik had vast staan stralen met een grijns die nog lang was blijven plakken. Ook mooi dat de tekst op de website duidelijk en helder was en ruim voldoende informatie gaf. Maar wel jammer dat ik de raad niet mocht uitleggen waarom ik die 10.000 mensen in Assen gewoon niet gratis van een statustaxatie kan voorzien. Want daar is gewoon een heel heldere reden voor. Volgende keer krijg ik vast wel een uitnodiging als dit onderwerp weer aan de orde is. Gelukkig is die ene aardbeving nog niet geweest en kunnen alle Assenaren die het verhaal hebben meegekregen nog steeds rustig hun keus maken. Wel of geen statustaxatie. En als zij extra informatie willen hebben kunnen ze mij bellen. Ja, ook na werktijd.

Facebook LinkedIn Twitter Share on Google+